Over Hors Catégorie Bikefitting

Ik ben Adne Koster en ben de eigenaar en oprichter van Hors Catégorie Bikefitting. Door de jaren heen als fanatiek wedstrijd wielrenner bij verschillende Nederlandse continentale wielerteams ben ik steeds meer in aanmerking gekomen met het vak bikefitten. Na jaren van experimenteren binnen de mogelijkheden van mijn eigen fiets positie om comfort, efficiëntie en blessure preventie te verbeteren begon mijn obsessie voor bikefitten te groeien. In 2019 ben ik gestart met de opleiding tot fysiotherapeut, om meer te leren over het functioneren van het menselijk lichaam. Naast de opleiding fysiotherapie ben ik ook specifieke bikefit cursussen gaan volgen om meer kennis op te doen over het vak bikefitten en om informatie uit te wisselen met andere bikefitters. Uiteindelijk heb ik Hors Catégorie Bikefitting opgericht in de zomer van 2022.


Hors Catégorie bikefitting is opgericht om wielrenners van alle niveau’s aan een zo comfortabel en efficiënt mogelijke fiets positie te helpen. Comfort en efficiëntie zijn namelijk de twee bepaalde factoren om te kunnen presteren en blessure vrij te kunnen sporten. Het bepalen van een comfortabele en efficiënte fiets positie aan de hand van bikefitting kan op allerlei verschillende fietsen, denk hierbij aan de racefiets, tijdritfiets, mountainbike, cyclocrosser gravelfiets of baanfiets.

Mijn visie als bikefitter is dat alle blessures (met uitzondering van blessures die zijn voortgekomen uit valpartijen) het gevolg zijn van overmatige gebruik van de aangedane (pijnlijke) structur(en). Overmatige gebruik van structuren als spieren, pezen, ligamenten of gewrichten zijn het gevolg van een sub-optimaal beweegpatroon. Het ontstaan van een sub-optimaal beweegpatroon kan verschillende oorzaken hebben. Door aanpassingen aan uw fiets positie aan te brengen en het doen van specifieke oefeningen kan een optimaal beweegpatroon gefaciliteerd worden.

Het sub-optimale beweegpatronen onder wielrenners wordt vaak veroorzaakt door een sub-optimale afstelling van de fiets, omdat uw fiets grotendeels uw beweegpatroon bepaald. Als de afstelling van de fiets niet aansluit bij de (onbewuste) bewegings eisen van het lichaam van de desbetreffende persoon, zal het lichaam onbewust gaan compenseren voor de sub-optimale afstelling van de fiets. Compensatie zorgt nagenoeg altijd voor een groter verschil in facilitatie van spieren tussen de rechter en linker lichaamshelft. Door het vergrootte rechts-links verschil als gevolg van compensatie kunnen er na verloop van tijd overbelastings blessures ontstaan. Echter is het voor ieder mens verschillend hoeveel belasting er nodig is voordat een compensatie strategie van het lichaam blessures kan gaan veroorzaken. En dat is dan ook vaak de reden dat sommige sporters vaker of sneller blessures ervaren dan andere sporters. De ideale fiets positie van een wielrenner is altijd individueel, omdat de aansturing van spieren, het beweegpatroon en de compensatie strategieën voor een sub-optimaal beweegpatroon van elk persoon verschillend is, er is dus nooit een one-size-(bike)fits-all oplossing.

Om blessures te voorkomen of te verhelpen en uw comfort en efficiëntie te optimaliseren is het daarom aan te raden een optimale fiets postitie te laten bepalen door een professionele bikefitter. Dit zorgt ervoor dat u jaren lang op een duurzame manier kunt genieten van de wielersport.


Hors Catégorie Bikefitting is gevestigd in de voormalige zuivelfabriek van Roden. Hors Catégorie Bikefitting gebruikt een deel van het pand van Fysiotherapie BeweegPost. Fysiotherapie BeweegPost heeft namelijk twee behandelkamers ter beschikking gesteld. Hors Catégorie Bikefitting beschikt over een behandel en een bikefitting kamer. Hieronder vindt u een sfeer impressie van de behandel en bikefitting kamer van Hors Catégorie Bikefitting:

Naast afspraken op de locatie in Roden biedt Hors Catégorie Bikefitting een unieke service. *Het is namelijk mogelijk om u te bikefitten op een door uw gekozen locatie. Dit is bijvoorbeeld handig voor het bikefitten van meerdere wielrenners binnen een club of team. Neem voor deze service contact op met Hors Catégorie Bikefitting voor meer informatie en de voorwaarden.

*Reiskosten voor bikefitting op uw locatie worden in rekening gebracht.